NTP-KNI-20-0038

Szakmai beszámoló az NTP-20-0038 pályázat gyakorlati megvalósításáról

 

A Kecskeméti Bolyai János Gimnázium ” Microbitek a Junior mérnökök szolgálatbanprojekt a digitális környezet gyakorlati alkalmazásának előkészítésére alapult, a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő tanulók számára. A Microbit-ek felhasználása a grafikus programozás alapjainak megismerésével kezdődött, előadások, terepi gyakorlatok és mérések tervezésével, mérőegységek építésén keresztül valósult meg. A pályázati támogatásnak köszönhetően környezeti méréseket támogató szenzor csomagokat és ezek működtetését támogató tápegységeket, mérő-adatgyűjtő egységet sikerült beszerezni. A tanulói csoportok saját fejlesztésű mérőegységeket építettek, mellyekkel a város különböző részein végzett méréseket tanulmányozva következtetéseket, megoldási javaslatokat tehettek a tanulók.

 

 

A mérési adatok feldolgozása tette lehetővé Kecskemét környezetterhelési térképének elkészítését, a környezeti terhelési térkép megrajzolását. A tehetséggondozó programba bevont 10-11-12. évfolyamos tanulók különösen a természettudományok és az informatika iránt mutattak nagy érdeklődést. Tanulmányaikban kitűnő eredményeket értek el, tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek. Elméleti és szakköri tevékenységekben élen jártak, de a gyakorlati érzékük, manuális készségeik is sokat fejlődtek. Közös érdeklődési területeik lettek, sok szakirodalmat olvastak. Gondolataikat, ötleteiket megosztották egymással, gyakran fantáziájuk vezérelte cselekedeteiket.

Az elméleti felkészülést nagyban erősítette a Szegedi Lézerközponban, a Tudástárban valamint a Paksi nukleáris erőműben tett üzemi látogatás. Kiemelkedő mozzanata volt a szakmai gyakorlatoknak a Bátaapáti radioaktív hulladéktárolóban látottak és megvalósításoknak. A tevékenységek sokszínűsége (elméleti oktatás, laboratóriumi kísérletek, terepi gyakorlati mérések, tanulói értékelés és bemutatás, szakmai napok, interaktív bemutatók) megteremtette az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását, a tudás és a tapasztalatok átadását az érdeklődő alsóbb évfolyamos tanulók számára is.

 

A rendszeres közös munka felszínre hozza az egyéni tehetségeket a megfelelő érdeklődési területeken. A tanulmányi versenyeken, pályázatokon, diákkonferenciákon sikeresen szerepeltek (TUDOK döntő, Hlyavay környezeti konferencia, ESZK Energetikai verseny, Fizika és informatika versenyek) a rájuk bízott feladatokban lelkesek voltak. Ezt a programot kiegészítette a Neumann János Egyetem részéről biztosított Arduino programozás gyakorlati bemutatók, a Veszprémi Pannonegyetem környezetvédelmi rendezvényei. A saját készítésű mérőegységeket terepi viszonyokban is kipróbáltak, eredményeikre a szakmai körök is felfigyeltek, a tanév végén rangos szakmai találkozó keretén belül helyszíni bejárást, bemutatót tartottak (https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szakma-is-felfigyelt-a-tehetseges-kecskemeti-fiatalokra-4049255/). Az évek során szerzett szakmai ismereteiket egyetemi tanulmányik során fogják hasznosítani, de az iskolával, az érdeklődő tanulókkal folyamatos kapcsolattartást biztosítanak.

 

 

Sok sikert és szép eredményeket kívánunk további munkájukhoz!

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

 

 

Öregdiák találkozó 2023. május 13.

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum