Kezdőlap

Emlékeztek Tyavoda Lilienre, aki a tavalyi tanévben a Seitenweise irodalmi projektversenyen való fantasztikus szerepléséért háromhetes németországi ösztöndíjat nyert el? Lilien a nyáron számtalan élménnyel lett gazdagabb, amit most veletek is szeretne megosztani: A háromhetes németországi ösztöndíj elnyerésére a 2022-2023-as tanévben a Seitenweise irodalmi projektverseny keretein belül volt alkalmam pályázni.

  

Az ösztöndíjjal járó német út 3 hétig tartott, oda és vissza is egy kisbusszal utaztunk szerte az országból diáktársaimmal. Az első két hétben német családoknál szállásoltak el minket, hétköznaponként az ottani diákokhoz hasonlóan iskolába jártunk, de többnyire más órákra jártunk, ahol a németórát anyanyelvű tanárok tartották; azonban többször is volt alkalmunk óralátogatásra. A gimnáziumban, ahová jártunk, minden nap Doppelstundékban (dupla óra) bonyolítják le a tanítást. Hétköznapi, az ottani diákokkal közös programjaink részét képezték közös sportesemények, mint például a bowling vagy az evezés, illetve együtt meglátogattuk Potsdamot (Sansoucci palota) és Berlint (Tränenpalast, Brandenburgi kapu) is. Hétvégente a családok által szervezett programokon vehettünk részt, én egy házibuliban és egy szülinapon jártam.

Június 30-án reggel elindultunk Bonnba (egy fáradalmas cipekedés és hosszú utazás után), ahol egy gyönyörű motelben szálltunk meg az utolsó 4 napban. A motelben reggelente változatos svédasztalos reggeli várt minket. Első bonni napunkon egy rövid városnézést tettünk, illetve közösen vacsoráztunk. Másnap meglátogattuk Történelem Házát (Haus der Geschichte), ahol rengeteg érdekességet tudhattunk meg az egykori NSZK és NDK történelméről. Július 2-án Königswinterbe utaztunk, ahol megtekintettük a Drachenfels várromot, az estét pedig egy olasz vacsorával és ismét bowlingozással zártuk. Utolsó napunkat Kölnben töltöttük, ahol megtekintettük a város leghíresebb nevezetességét, a kölni dómot. A délután folyamán átkeltünk a híres kölni hídon, majd visszautaztunk a motelbe. Az ösztöndíjjal járó út során Németország második világháború utáni korszakát ismerhettük meg részletesebben, a foglalkozásaink is erről szóltak. Hatalmas előrelépéseket tehettem szókincs és kiejtés fejlesztése terén is, új embereket ismerhettem meg nemcsak hazámból, de nemzetközi szinten is. Megismerhettem néhány német szokást, és természetesen egy csodálatos helyen tölthettem 3 izgalmakkal teli hetet.

Lilien felkészítő tanára Szabó-Szász Dorottya.

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

 

 

Öregdiák találkozó 2023. május 13.

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum