Kezdőlap

2016. március 30-án 13.30 órai kezdettel tartott előadást gimnáziumunkban volt diákunk, Szölgyén Ákos, aki az ELTE hallgatójaként és a LIGO nemzetközi kutatási együttműködés tagjaként tevékenyen vesz részt a téridő „gravitációs hullámok” megfigyelésében. Az észlelés igazolja Albert Einstein 100 éve közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését, és eddig példa nélküli, új ablakot nyit a világegyetemre. A felfedezés bejelentésének kapcsán tartandó előadás célja az volt, hogy röviden áttekintse az első észleléshez vezető utat, és hogy betekintést nyújtson a most születőben lévő gravitációshullám-csillagászatba.

 

 

„ Gravitációs hullámok megvagytok.”

Így kezdődött volt tanítványunk ,Szölgyén Ákos előadása, aki jelenleg az ELTE fizikus mesterszakos hallgatója.

Ákos 2011-ben végzett a Bolyai Gimnáziumban. Angol tagozatos osztályba járt, kiváló tanuló volt középiskolás korában is.. Tanulmányai során hamar kiderült, hogy a természettudományok iránt érdeklődik. A kémia szakkör oszlopos tagjaként számos délutáni foglalkozáson mélyítette tudását. Ambíciója, szorgalma, kíváncsisága példaértékű .Szerepelt már akkor is a Petőfi Népe lapjain a vízről tartott élvezetes , érdekfeszítő kísérletes előadásával. A középiskolások Irinyi János kémia versenyén elért megyei első helyezésével Szegeden, majd a következő évben Miskolcon az országos fordulón ért el szép helyezést. A Curie verseny országos döntőseként is ott volt a neve. Kémiából a kísérletek, a kihívást jelentő számolási feladatok, a fizikával határos területek érdekelték. Ugyanúgy el tudott mélyedni az anyagszerkezetben, elektrokémiában, mint a radioaktivitásban. Így kémiából előre hozott érettségi vizsgát tett kiváló eredménnyel. Tudatosan készült a pályaválasztásra.

Kitűnő érettségi eredménye, emelt szintű fizika vizsgája már jelezte, hogy nemcsak középiskolásként, hanem egyetemistaként is a legjobbak között a helye.

 

 

 

egy százalék

Támogassa adója egy százalékával iskolánk alapítványát!

Appendix - A Bolyai János Gimnáziumért Alapítvány.

Adószám: 18364956-1-03

Köszönjük!

 

 

Közelgő események

No events

Eseménynaptár

August 2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

 

 

Tanulást segítő appok

Letölthető diákjaink által fejlesztett appok:

- App-a.apk

- dolgozapp.apk

- Learning_Machine_v1.apk

- Memoria.apk

- MilAxe.apk

- Pilots_Memory.apk

 

Megújult honlapunk

Kedves látogató!

Honlapunk megújult, a régi honlap anyagai továbbra is elérhetőek a itt:
archivum